En av de första saker du behöver bestämma om du ska köpa en SUP är om du vill ha en hård eller uppblåsbar bräda. De uppblåsbara brädorna har under de senaste åren kommit upp väldigt nära de hårda i kvalitét och du kan välja en uppblåsbar bräda idag och få en jämförbar upplevelse, men har mycket lättare att packa med dig brädan i bilen, husbilen eller på ryggen när du är på resa – vilket kan vara nästan omöjligt med en hård bräda. 

I denna del av guiden går vi igenom några saker du kan behöva tänka på när du ska köpa en uppblåsbar SUP.

Typ: Vad ska du använda din SUP till? Blandade aktiviteter? Racing, Yoga eller att åka på en längre tur med campinggrejer? Fundera på exakt vad du behöver för det kommer påverka vilken typ av uppblåsbar SUP du vill skaffa.

Längd: Längden på din SUP kommer vara direkt kopplad till vilken typ du väljer ovan.
Om du vill paddla snabbt och långt ska du ha en längre SUP – de går snabbare. Lång betyder i det här fallet över 3 meter.
Om du enbart vill surfa vågor finns det kortare modeller som gör det lättare att styra på vågen. Det kan vara så korta brädor som 2-2,5 meter.
Om du är som de flesta andra kommer du vilja ha en bräda som är mer allround, och det betyder att en längd runt 250-300cm vara det bästa.

Bredd: Bredden och tjockleken på brädan kommer påverka hur stor volym den har och därför hur stor paddlaren kan vara. Oftast bör du satsa på något som är över 80cm brett för att få tillräcklig volym för en vuxen person. Om det är barn som ska använda brädan funkar det utmärkt att använda en bräda som är runt 75cm bred.

Kvalitét: Det är viktigt att tänka på vilken nivå av kvalitét du vill ha när du ska välja en uppblåsbar SUP. Det finns alltifrån enklare brädor för ett par tusenlappar upp till brädor som kostar flera tio tusentals kronor. Om du är nybörjare rekommenderar vi att du köper en bräda kring 5000 kr för att se om du fastnar för sporten och vill fortsätta. Då får du även med tillbehör som är tillräckligt bra för att du inte omgående ska behöva uppgradera din utrustning.

Pris: Uppblåsbara SUP kostar från 2000-20 000+kr
Du behöver fundera på vilka krav du ställer på en bräda och vad du vill kunna göra med den. Det finns brädor som funkar för racing, flera personer, vindsurf mm. Allt sånt kommer att påverka priset.

Hydroforce Uppblåsbar SUP