Hård SUP kan vara gjorda av plast eller kolfiber och är helt enkelt en SUP som du inte kan göra mindre. Den kommer alltid vara 2,5-3,5m lång. Detta ställer lite andra krav när det kommer till att transportera brädan. Du kommer inte kunna ta den i en vanlig bil, och ofta inte heller på takräcke om du inte har en bil som är väldigt lång.

Det bästa användningsområdet för en hård SUP är därför att ha en bräda som ska vara på samma ställe hela tiden – någonstans där du har plats för att förvara den, och inte vill behöva blåsa upp brädan varje gång du vill använda den.

Ibland sägs det att hårda brädor är dyrare än uppblåsbara, men så behöver absolut inte falltet vara. Det går att köpa hårda brädor för så lite som 2000 kronor. Det finns dock väldigt mycket dyrare hårda brädor än det finns uppblåsbara brädor, så en del av myten kan komma därifrån.

Vi rekommenderar en hård bräda om du t.ex har en sommarstuga som ligger vid vatten, så att du alltid kan ha en bräda redo för att paddla när vädret är lämpligt.