En av fördelarna med att paddla SUP är att du inte är beroende av vind för att kunna ha kul på brädan, men om det finns vind så finns det möjlighet att använda sig av den för att ta dig fram även på din SUP. Det kräver dock lite speciell utrustning men kan vara väl värt det om du tycker att vindsurfing är det roligaste som finns och vill ha en portabel vindsurfingsetup med dig i bilen, husbilen eller husvagnen.

För att kunna vindsurfa med din sup behöver du en bräda som har fäste för rigg. Det är helt enkelt ett gängat hål där du kan skruva in masten och seglet för att det ska sitta fast i din bräda.

Det finns ett ganska stort antal brädor för SUP vindsurf på marknaden men de flesta kommer utan segel så du får själv bestämma vilket segel du vill ha till din bräda.

En vindsurf SUP har dessutom i de allra flesta fall två fenor eller åtminstone möjlighet att använda två fenor. När du vindsurfar har du både nämligen en bakfena och en centerfena.

Självklart kan du paddla på en vindsurf SUP precis som på vilken SUP som helst.

Hos Surfers i Varberg finns Simmer Makana Air för 7499 kr. Det är en 250 liters 11,2″ SUP med bra egenskaper för att funka både som SUP och som Vindsurfingbräda.

Hos Surf.se finns Bic SUP 11,6 Windsurfing för 12999 kr

Fördel med den brädan är att den har infällbart centerbord, som är betydligt längre än många andra och därför kan ge mer stabilitet när man vindsurfar.

Om du verkligen är ute efter ett budgetalternativ finns det en bräda från NKD för 5499kr på Euroskateshop

Det kan dock vara värt att se upp lite med denna då den dels väger mer än 15kg och inte ser ut att ha möjlighet att använda centerfena alls om man tittar på bilderna. Den har alltså fäste för segel men inte för fena – vilket skulle kunna göra den väldigt mycket mindre stabil.

Sist men inte minst har webbshopen Electronic Star en bräda inklusive uppblådsbart segel för mellan 9 och 11 000 kronor beroende på storlek.

Detta är inte direkt ett känt kvalitéts märke så var lite uppmärksam på just det. Troligen kan du köpa produkter av högre kvalitét och ändå landa på ungefär samma pris även om ett uppblåsbart segel verkligen ser lockande ut för just hur portabelt kitet blir.