Det finns vissa likheter mellan SUP och kajak och det finns ju mängder av uppblåsbara kajaker på marknaden precis som det finns mängder av uppblåsbara SUP. Men hur är det med kombinationer? Går det att få både en kajak och en SUP i samma produkt?

Ja det finns några lösningar på det och det är alltså möjligt att både paddla kajakstyle och SUP-style på en och samma bräda.

De två lösningar vi hittat på det är antingen att köpa en sup och fästa ett kajaksäte på den. Det finns vissa brädor som levereras med säte och vissa som du måste köpa till säte själv. Om du köper en bräda som levereras utan säte behöver du se till att den har fästen så att det finns något som håller ditt säte på plats när du sitter ner. Självklart kan du paddla sittande även utan ett säte, men det kommer inte vara lika bekvämt.

Om du ska paddla sittande behöver du antingen en kajakpaddel eller en sup-paddel som kan konvertera till att bli kajakpaddel.

Den enda riktiga kajak-SUP kombon vi hittat kommer från Aqua Marina och består av två delar. En SUP som man sedan placerar i en kajakdel som man kan fästa två säten i och till och med fästa en liten elmotor på. Du bör dock vara medveten om att det är en smal SUP med ganska låg volym och det kommer alltså inte vara en ideal nybörjarbräda. Den är dock väldigt lätt att ta med och väger cirka 7,5kg. Dock blir det en ganska tung kombo som väger över 15 kilo när man använder den som kajak, men väldigt platt undersida och därför inte helt idealisk att använda som kajak heller. Det blir helt enkelt en kompromiss där man inte får en riktigt bra kajak eller en riktigt bra SUP utan en produkt som kan göra ett okej jobb i båda rollerna. Kombinationen är det som är det mest intressanta här. Den funkar också alldeles utmärkt för fiske. Du kan sätta spöhållare på kajakdelen och sen en liten elmotor så har du en enormt portabel trollingfiskebåt!

Här kan du hitta ett test av brädan där de genomgående testat egenskaperna hos den.

Om du vill köpa brädan och få den levererad till Sverige finns den hos Euroskateshop.

Den andra lösningen är att köpa en SUP som har mer klassiska SUP egenskaper och högre volym och sedan sitta på den och paddla med kajakpaddel när man vill använda den mer som kajak.

Det finns till exempel en SUP som just nu kostar 2999 kr på Intersport som har just dessa egenskaper.

Denna bräda kommer också med både kajak och sup-paddel som du kan se på bilden ovan samt ett fotstöd som man också monterar på brädan när man vill använda den som kajak.

Om du vill använda den som SUP tar du bara bort sätet och använder fångrem om du paddlar i vågor. Eftersom denna SUP har 3 fenor bör den kunna funka ganska bra just för att surfa vågor med.